Basisworkshop hedendaags boekbinden

Aan de basis van een mooi handgebonden boek ligt de techniek van het meten, snijden en plooien van het papier en covermateriaal. Mijn atelier voorziet voor jou een werkplek met alle tools die hiervoor nodig zijn zodat je kan ervaren hoe het in zijn werk gaat. We verdiepen ons in de grondstof “papier” , de werkwijze om een boek samen te stellen, het naaien met een eenvoudige binding. Je gaat naar huis met een uitgewerkte handleiding, een pak nieuwe informatie èn een eigen hedendaags handgebonden boekje. Geen voorkennis vereist.

Japanse binding + doos

In deze 2-daagse sessie komt de Japanse binding aan de beurt. We werken eerst het boek uit en vervolgens een bijpassende doos. We doorlopen samen stap voor stap de opbouw en bekleding. Voor dit laatste maak je een keuze uit ons uitgebreid aanbod Japanse Chiyogmi papier en bijpassend boekbinderslinnen. Je ontvangt een volledig uitgewerkte beschrijving zodat je geen notities hoeft te nemen en alle aandacht kan gaan naar de uitvoering.

Om deel te nemen moet je de basiskennis bezitten van het hedendaags boekbinden en/of kartonnage. De sessies gaan door op donderdag 7 èn vrijdag 8 augustus 2025. Opgelet, het aantal deelnemers is beperkt! Mocht de sessie volzet zijn dan kan je alsnog inschrijven op de wachtlijst. Mocht er iemand wegvallen dan ben jij aan de beurt. Indien er meerdere op de wachtlijst staan wordt een extra sessie ingepland.

Japanse binding

Het binden van een boek met de Japanse methode is vrij eenvoudig. Wij werken met losse vellen en een harde cover. De rug blijft zichtbaar wat zeer mooi oogt. De bekleding van de cover kies je uit ons mooi aanbod (handgeschept) papier. Combineer dit met het juiste boekbinderslinnen en een aangepaste kleur van naaidraad. Enige kennis van boekbinden is een voordeel.

Traanplaatmotief

De look van een industriële traanplaat kan inspirerend werken, daarvan is deze binding een getuige. Door gebruik te maken van 10 katernen en door het spel aan te gaan tussen horizontale en verticale lijnen bootsen we het traanplaatmotief na. We proberen dit eerst uit op een dummy om daarna een eigen exemplaar te maken waar je misschien wel wat eigen creativiteit in kwijt kan. Om deel te nemen moet je minstens 4 boekje te buiten sessies hebben gevolgd.

Hartjesbinding

14 februari en de hartjes gaan sneller slaan. De dag na valentijn binden we een boek in waar het silhouet van hartjes gebruikt wordt om een naaimotief te bekomen op de rug van het boek. Een 5 katernbinding die zeer toegankelijk is, ook voor diegene die nog maar een enkele les hedendaags boekbinden hebben gevolgd. Naar goede gewoonte: in de voormiddag komt een dummy aanbod waar we de techniek oefenen, in de namiddag maak je jouw eigen exemplaar.

Bloemmotief als naaipatroon

Meimaand = intrede van de lente. En dat doet aan bloemen denken. Laat ons dit thema dan maar even doortrekken naar een boekbindsessie. Een bloemmotief als naaipatroon; 5 katernen, een cover, kleurrijke draad – dat zijn de ingrediënten. We oefenen het naaipatroon op een dummy en maken vervolgens een eigen boek. Cover in leder oogt alvast mooi, mocht je dit overwegen. Om deel te nemen moet je minimum 3 boekbindsessie hebben gevolgd.

3 katernbinding met vlechtwerk

3 flink opdikkende katernen, een cover waarbij mooi handgeschept papier verstevigd wordt èn een eenvoudig naaipatroon…dat is wat deze workshop aanbiedt. De eenvoud van deze binding laat toe om heel creatief uit de hoek te komen, aan jou om op deze uitdaging in te gaan… Geen voorkennis vereist.

3 katernbinding met vlechtwerk

3 flink opdikkende katernen, een cover waarbij mooi handgeschept papier verstevigd wordt èn een eenvoudig naaipatroon…dat is wat deze workshop aanbiedt. De eenvoud van deze binding laat toe om heel creatief uit de hoek te komen, aan jou om op deze uitdaging in te gaan… Geen voorkennis vereist.

Hoger lager binding

Een speels naaipatroon dat leuke variaties toelaat. Eerst de basis onder de knie krijgen dmv het uitwerken van een dummy. Vervolgens aan de slag met een eigen exemplaar. Aantal katernen, al dan niet lederen cover en/of misschien een variante op het basisnaaipatroon? Aan jou de keuze. Om deel te nemen moet je minimum 2 workshops hedendaags boekbinden hebben gevolgd.

Een streepje voor

Streepjes troef bij dit naaipatroon. Bij het maken van een dummy leer je de basis om vervolgens jouw boek te naaien naar eigen inzicht en creativiteit. Variaties op het standaardnaaipatroon zijn opgenomen in de beschrijving. Een lederen cover behoort tot de mogelijkheden. Basiskennis is gewenst.