Bestanden aanleveren

Tips wanneer je zelf bestanden aanlevert

Alvorens je aan een printopdracht begint, informeer u over printmogelijkheden en de wijze waarop je de bestanden best aanlevert.

Informeer naar standaardformaten – posttarieven & omslagen vóór je aan een drukwerk begint.

Wees voorzichtig met downloads van het internet: behoedt u voor auteursrechten!

Voor druk moeten de bestanden een resolutie hebben van min 300 dpi. Zo zullen beelden, gedownload van het internet een lagere resolutie hebben, wat resulteert in een onscherp – onzuivere afdruk.

Bestanden opgemaakt in bijv. Word-documenten kunnen, wanneer ze geopend worden op een andere hardware, verspringen zodat pagina-indeling en tabs niet meer overeenstemmen met de oorspronkelijke opmaak.

Wanneer bestanden op een andere hardware worden geopend dan deze waarin ze werden opgemaakt, moeten de gebruikte lettertypes op de harde schijf aanwezig zijn. Is dit niet zo, dan worden de oorspronkelijke fonten door een beschikbaar lettertype vervangen wat een invloed kan hebben op o.a. de bladspiegel.

Lever bestanden aan in pdf, vergeet niet de lettertypes bij in te sluiten (embedding font). Zodoende vermijd je verspringing van lay out zoals aangehaald in vorig punten. Aanlevering kan gebeuren via usb stick of via mail. Indien het een groot bestand is (>1 MB) lever je best aan via bijvoorbeeld We Transfer.

Heb je een ontwerp gemaakt met aflopend beeld (=bedrukking loopt tot aan de rand van het blad) voorzie dan in de opmaak een papierformaat dat 3 mm groter is dan het eindformaat, en laat de aflopende beelden doorlopen over de snijrand tot aan de papierrand. Beoordeel nooit kleuren op scherm noch op eigen print out. Het druk/print resultaat zal hiervan steeds afwijken (schermen en printers bevatten nooit dezelfde kleurijking).

Contacteer ons via info@sneldrukker.be of via tel. 014 58 38 18